Koning en koningin een dagje ondergedompeld in trotse regio: ‘Je ziet dat Salland echt leeft’

Gepubliceerd op 17 september 2021 om 11:09

 

Stralende Sallanders op een stralende dag met koning Willem-Alexander en koningin Máxima als stralend middelpunt. Na een bezoek aan Deventer kreeg het koninklijk paar vanmiddag in Heeten en Olst een kijkje in de ziel van Salland. Het thema: samenwerking. Overal waar de koning en koningin ontvangen werden, werd de Sallandse samenwerkingszin geprezen.


Na het bezoek aan het Havenkwartier en de Auping-fabriek in Deventer trok de koninklijke stoet richting Heeten. Hoewel het programma van het streekbezoek in nevelen gehuld was, had een groot deel van het Sallandse dorp haarfijn in de smiezen wat er te gebeuren stond. Rijen dik werd het koninklijk paar opgewacht bij het dorpshuis.

 

Carl krijgt een boks van de koning, na zijn buiging op landgoed De Haere in Olst.

 

Daar ontvingen Raalter burgemeester Martijn Dadema en de Heetense Giny Hoogeslag de koning en koningin om ze te vertellen over de dorpsbegroting van Heeten. Vervolgens werden Willem-Alexander en Máxima in twee aparte ruimtes gezet, om met een afvaardiging vanuit Heeten en de Raalter politiek verder te praten over dit onderwerp. Het koninklijk paar toonde interesse in de positieve, maar ook de negatieve aspecten. ,,Hoe houd je iedereen betrokken voor de lange termijn?’’ wilde Máxima graag weten.

In Heeten wisten ze wél dat de koning en koningin eraan kwamen

In select gezelschap wordt met koning Willem-Alexander over de dorpsbegroting in Heeten gesproken

In een andere ruimte spreekt koningin Máxima over hetzelfde onderwerp met een andere lokale afvaardiging.

Buiten voor het dorpshuis in Heeten wordt het koninklijk paar verrast met een bloemetje.

 

Stralende familie Lugtenberg

Na een ruim kwartier praten over het lokale project in Heeten was het alweer tijd om naar Olst te trekken. Op de boerderij van Tom en Ellis Lugtenberg aan de Kleiweg stond de hele familie te stralen bij de ontvangst van het koninklijk paar. Tom Lugtenberg en dochter Jolien namen Willem-Alexander en Máxima mee naar de rand van het weiland om te vertellen over hun manier van werken op de boerderij.

De familie Lugtenberg straalt bij ontvangst van de koning en koningin op hun boerderij

Tom Lugtenberg vertelt over zijn duurzame manier van werken op de boerderij.

 

Dochter Jolien mocht uitleggen wat kruidenrijk gras nou eigenlijk is. Terwijl het gesprek over het bodembeheer soms overstemd werd door luid loeiende koeien – ‘Die heeft er wel wat over te vertellen’, aldus de koning – werd het gesprek in de boerderij voortgezet.

Jolien Lugtenberg vertelt de koning en koningin wat er op een kruidenrijke akker zoal groeit.

 

Liefde voor streekproducten

Niet alleen boeren Tom en Ellis waren gevraagd iets over hun werk te vertellen, ook Bastiaan Bökkers van de Bökkers Mölle in Olst en horecaondernemer Leon Ripperda uit Den Nul deden hun liefde voor streekproducten uit de doeken tegenover de koning en koningin. ,,Heel eervol. En ik kreeg gelijk het gevoel dat ze bijzonder geïnteresseerd waren in ons verhaal. Dit heeft mij veel gedaan’’, is Ripperda na afloop van het bezoek enthousiast.

Het hoogtepunt van het smetteloze bezoek was misschien wel het moment dat het koninklijk paar op landgoed De Haere met een diepe buiging werden begroet door Carl, cliënt van zorginstelling Dimence, die wekelijks onder begeleiding het groen op het landgoed onderhoudt. Hoewel corona het schudden van handen onmogelijk maakt, kreeg Carl toch een boks van de koning, waar Carl overduidelijk mee in zijn nopjes was.

Carl, die als cliënt van zorginstelling Dimence het groen onderhoudt op landgoed De Haere, maakt een diepe buiging voor het koninklijk paar

 

Als sluitstuk van de tour door Salland, kregen Willem-Alexander en Máxima op het landgoed in Olst nog een toelichting op een aantal kunstprojecten die te zien zijn tijdens de IJsselbiënnale.

Onvermijdelijke lof van de koning

Tijdens de afsluitende speech van commissaris van de Koning Andries Heidema klonk er enkel enthousiasme over het bezoek van het koninklijk paar. De koning zegt het ongetwijfeld op alle plekken die hij bezoekt, maar ook hij vond alles prachtig. ,,Ik heb heel mooie dingen gezien. Je ziet dat Salland echt leeft.’’

Een aantal kunstenaars die een bijdrage hebben geleverd aan de IJsselbiënnale mogen over hun project vertellen.


«